RECEPT

Bidra gärna med dina egna recept!


RÖDKÅLSRISOTTO 
med GRILLAD ZUCCINI, TOFU och RÖDKÅLSSALLAD












































INGREDIENSER 4 port.

3 dl ARBORIO-RIS
1 LÖK
1/4 CAVOLO ROSSO (RÖDKÅLSHUVUD), ca. 250g
1 VITLÖKSKLYFTA
4 dl VITT VIN (torrt)
1 KLICK SMÖR
1 L VATTEN
4 dl PRÄSTOST, riven
SALT & PEPPAR, DRAGON

GÖR SÅHÄR:
  1. KOKA UPP VATTNET (MED BULJONG OM SÅ ÖNSKAS) I EN KASTRULL FÖR SIG
  2. STEK DEN HACKADE LÖKEN OCH VITLÖKEN I SMÖRET, I LAGOM TEMPERATUR.
  3. HÖJ SEDAN VÄRMEN NÅGOT OCH TILLSÄTT DET RÅA RISET. FRÄS I CA. 3 MIN.
  4. STRIMLA RÖDKÅLEN I MINDRE BITAR. RÖR NER HÄLFTEN AV DEN I RISET OCH RÖR OM I YTTERLIGARE NÅGON MINUT.
  5. HÄLL I 2 DL AV DET VINA VINET, RÖR OM TILLS DET HAR ÅNGAT BORT.
  6. TILLSÄTT SEDAN LITE AV DET VARMA VATTNET. HAR DU INTE ANVÄNT BULJONG SÅ SALTA OCH PEPPRA EFTER LUST & TYCKE.
  7. SÄNK VÄRMEN OCH RÖR OM KONTINUERLIGT. TILLFOGA VATTEN OCH VIN ALLTEFTERSOM RISET SUGER ÅT SIG VÄTSKAN. RISOTTON SKA BLI MJUK OCH KRÄMIGT, MED ETT VISST TUGGMOTSTÅND I RISKORNEN. DETTA KAN TA ca. 20 MINUTER.
  8. NÄR RISET ÄR KLART SKA DU RÖRA NER OSTEN OCH OLIVOLJAN. TOPPA MED NÅGRA BLAD DRAGON
SOM TILLBEHÖR PASSAR UTMÄRKT GRILJERADE ZUCCINI-SKIVOR OCH STEKT, MARINERAD TOFU I BITAR.


STÖTT RÖDKÅLSSALLAD MED MANDEL OCH GARBANZOBÖNOR





INGREDIENSER:

CAVOLO ROSSO (RÖDKÅL)
MANDEL
GARBANZOBÖNOR (KIKÄRTER)
OLIVOLJA
VINÄGER (OM MAN VILL)
SALT
PEPPAR

GÖR SÅHÄR:


  1. Hacka rödkålen (cavolo rosso) och släng i tålig bunke.
  2. Ta vad du har, en stöt från en mortel är perfekt
  3. Stöt rödkålen mjuk
  4. Hacka ner mandel
  5. Tillsätt garbanzobönor efter smak
  6. Smaka av med olivolja, vinäger, salt och peppar.


-------------------------------------------------------------------------------------------------




MAMMAS RECEPT PÅ RÖDKÅL TILL JUL





INGREDIENSER


1 CAVOLO ROSSO-huvud(medium)
1 TSK SALT
1/4 TSK PEPPAR
125 G SMÖR
1 PRESSAD CITRON
1 APELSIN
2 FINSKURNA ÄPPLEN (cox orange t ex)
2 FINSKURNA RÖDBETOR
1 MSK SIRAP
1 MSK SENAP
2 DL RÖDVIN



GÖR SÅHÄR:

Smält smör och tillsätt övriga ingredienser. Häll i rödvinet sist och koka tills rödkålen är riktigt mjuk.

Kommentar från mamma: Jag använder inlagda rödbetor och tar då en extra om de är små. Ta gärna lite mer sirap och någon matsked god vinäger. Smaka av så det blir bra balans mellan sött och surt. God spis!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


           RÖDKÅLSDESSERTHONUNGSMARINERADE "RÖDKÅLSCHIPS" med vaniljglass





   GÖR SÅHÄR:

  1. RIV BITAR AV CAVOLO ROSSO-BLAD (RÖDKÅLSBLAD) I VALFRI STORLEK
  2. LÄGG DEM PÅ EN OLJAD PLÅT OCH PENSLA DEM MED OLJA OCH HONUNG. OM DU VILL PENSLA ÄVEN ÖVER LITE RÖDVIN FÖR SYRLIGARE SMAK.
  3. STRÖ ÖVER FLINGSALT
  4. GRILLA I 275 C TILLS CHIPSEN FÅTT DEN ÖNSKADE KONSISTENSEN - DE ÄR GODA SÅVÄL KNAPRIGA SOM MJUKA!
  5. SERVERA TILL VANILJGLASS
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



TIPS FRÅN EN AV VÅRA LÄSARE:


Har ett fint recept från min barndom och från mormor i Ockelbo.
Förvälla, rosta på plåt, stek i smör & sirap! Äts till fläskstek, julskinka etc.
Hälsningar,
Björn-Anders

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar