OM RÖDKÅL



FAKTA OM RÖDKÅL - CAVOLO ROSSO

  • Rödkålen är en tvååring ört, den skördas redan första året innan den hunnit gå i blom.
  • Svensk rödkål går att få tag på från september-mars!
    I våra butiker har vi rödkål året om, med ett särskilt uppsving runt juletiden. Ett rödkålshuvud är lite mindre och mer ovalt än ett vitkålshuvud. Det väger mellan 500 g och 2 kg.
     
  • Kålen ska helst förvaras kallt, 2-4°C.  Det skiljer sig dock lite på sommar- och vinterkålen vad gäller lagring. Sommarkålen är färskare och klarar sig i 5-10 dagar i kylskåp. Vinterkålen däremot kan lagras i flera månader!


RÖDKÅL I MATEN

  • Rödkål har en sötaktig smak och harmonierar utmärkt till frukt. Testa själv med apelsin i vår rödkålssallad!

  • För att bibehålla den röda färgen vid matlagning tillsätt några droppar citron eller ättika i grytan.
  • Koka inte rödkålen i järnpanna - då riskerar du att få en missfärgning på kolen!
  • Pga sin fasta cellstruktur passar rödkålen särskilt väl till långkok och rätter som kokar länge och långsamt.


RÖDKÅL FÖR HÄLSAN


  • Färgämnet Anthocyan har en antioxiderande effekt och kan motverka inflammationer.

  • Rödkål är rikt på vitaminer (C, B6, E) och fibrer - och är därmed en mycket värdefull grönsak särskilt i den kallare årstiden. 

         Näringsvärden per 100 g färsk grönsak:


                          Energi 113 kJ/27 kcl
                          C-vitamin 57 mg
                          Kolhydrater 3,7 g
                          Fett 0,3 g
                          Fibrer 1,9 g
                         Järn 0,4 mg
                         Vatten 92 g




ALLA SORTERS KÅL ÄR NYTTIGA


Det har visat sig att alla sorters kål är nyttiga, t.ex. grönkål, vitkål, rödkål, brysselkål och broccoli. Man har i olika kulturer använt kål som en medicinalväxt och de tidigaste dokumenterade fallen då man använt kål som medicin var i antikens Grekland.

Alla former av kål är rika på järn, kalcium, betakaroten, kalcium, fibrer, vitaminer och olika typer av antioxidanter. Grönkål innehåller t.ex. mycket mängder av C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Vitkål innehåller vitamin B1, vitaminB2 och vitamin C. Cavolo Rosso innehåller även vitamin K som har en central roll i regleringen av blodkoagulationen och sorter som broccoli, grönkål och brysselkål innehåller dessutom mycket folsyra och kalium.

Flera undersökningar har genom åren har visat att kål skyddar mot olika typer av cancer i matsmältningsorganen, men även bröstcancer och lungcancer. Kål innehåller glukosinolater som finns i kål och som kan omvandlas till isothiocyanateföreningar,
vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid cancer i urinblåsan, bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.
Isotiocyanater hämmar cancerframkallande ämnen på tre olika sätt. De hindrar cancerframkallande ämnen från att aktiveras, de motverkar
effekterna av cancerframkallande ämnen när de väl har aktiverats och de
påskyndar avlägsnandet av cancerframkallande ämnen från kroppen.

Cavolo Rosso har visat sig innehålla 36 olika sorter av antocyaniner som i en studie utförd av forskare från amerikanska Jordbruksministeriets Research
Service (ARS) publicerad  i Journal of Agricultural and Foodchemistry, visade sig ha cancerförebyggande effekter.

Undersökningar har också visat att kålen innehåller ämnen som är bra för nervernas funktion, magsmältningen, våra muskler, blodkärlen och transporten av syre i våra kroppar. Kålväxter  innehåller även pektin som är blodsockersänkande. Alla kålsorter är bra för immunförsvaret då de innehåller antiinflammatoriska ämnen, i synnerhet rödkålen.

Vill du maximera hälsoeffekterna av kål har den senaste forskningen visat att du bör inkludera så många olika typer av kål som möjligt i din kost. Ångkokning är mycket mer effektiv vad det gäller att bevara kålens näringsvärde jämfört med att till exempel tillaga den i mikron.

1 kommentar: